Банкеръ Daily

Новини

ДСБ предлагат реформиране на Кодекса на труда

Кодексът на труда (КТ) е изключително остарял, той е предвиден за стари предприятия. Програмите за квалификация и преквалификация не отговарят на търсенето на пазара и това са само част от проблемите в социалната сфера. Това заяви Радан Кънев от ДСБ. От партията на Костов предлагат още реформи в сферата на заетостта, като първият им приоритет е създаване на нови работни места чрез насърчаване на малкия и семеен бизнес, занаятчийските предприятия и самонаемането, както и намаляване в разумни граници на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. Тъмносините очакват максималният таван на безработицата да достигне 15 %. Те упрекват ГЕРБ в това, че не са предприели реформи в областта на трудовата и социалната политика и на свой ред представиха своите идеи за реформи.
За основни приоритети в социалната сфера ДСБ определя създаване на нови работни места и насърчаване на малкия и семеен бизнес, занаятчийските предприятия и самонаемането, включени в пакет от предложение. В въ втория пакет от мерки тъмносините предвиждат бързо въвеждане на гъвкаво работно време, съответстващо на реалния работен процес. Въвеждане на почасово заплащане увеличаване границата за полагане на извънреден труд, както и въвеждане на единен фиш за заплащане труда.
Според Радан Кънев медиите и служителите в IT сектора са едни от основните групи, където се надвишава 8-часовият работен ден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във