Банкеръ Daily

Новини

Драги ще защитава плана си пред Бундестага

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги ще се яви в германския парламент, за да защити новата програма за покупка на облигации, която бе остро критикувана от Бундестага. С удоволствие ще се отида пред депутатите. Това ще бъде страхотна възможност да им обясня какво ще правим, заяви Драги за немското издание Зюддойче цайтунг .


Планът на ЕЦБ за директна интервенция на капиталовите пазари цели да намали високите разходи по кредитите на испанските и италиански облигации чрез покупка на държавни облигации с матуритет до 3 години на вторичните пазари. Като условие обаче се поставя тези държави да са поискали финансова помощ от европейските спасителни фондове и да провеждат нужните структурни и фискални реформи.


Немската централна банка обаче и германската общественост реагираха много остро срещу идеята на Драги, наричайки я директно парично финансиране за закъсалите държави от централната банка, равносилно на печатане на пари с риск от инфлация.


Щеше да бъде добре, ако винаги можехме да работим в сътрудничество с Бундесбанк заяви Драги. Само че в момента ЕЦБ и централната банка на Германия имат различни виждания за излизането от кризата, допълни той. Драги призна, че планът му крие рискове, но да не се действа, според него, крие повече рискове за еврозоната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във