Банкеръ Weekly

Новини

Драги под натиск, заради мрачната ситуация в Европа

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги е под огромен натиск да предложи възможности за възстановяване на икономиката, след като положението на Стария континент продължава да се влошава.


Опитът за спасяването на Кипър в края на миналия месец разклати стойността на банковите акции в еврозоната и постави под въпрос доверието в способността на политиците да укротят кризата с държавния дълг. С нарастването на съмненията за прогнозираното от Драги възстановяване на икономиката през втората половина на година, президентът на ЕЦБ обмисля възможностите за полезен ход. Те варират от намаляване на лихвените нива до нови дългосрочни заеми за банките или стимулиране на кредитирането за компаниите. Това съобщи Блумбърг. Не е сигурно дали решението ще бъде съобщено днес по време на срещата на централната банка.


Европа навлиза във втора поредна година на рецесия и разпокъсаните финансовите пазари пречат на рекордно ниските разходи по заемите на ЕЦБ да достигнат до страните, които най-много се нуждаят от тях.


Те трябва да започнат да мислят за план от непопулярни мерки, ако възстановяването на икономиката не се реализира, коментира Мартин ван Вилет, старши икономист в ING Bank NV в Амстердам. Очаквам Драги да разбере, че икономиката не се подобрява и шансовете за неочаквано развитие и изненади са по-големи от колкото бяха, заяви още експертът.


Много от икономистите очакват Драги да избере въвеждането на т.нар. нестандартни мерки. Президентът на ЕЦБ е особено загрижен за липсата на кредити, отпускани на малките и средни предприятия в страни като Италия и Испания.


Според прогнозите на по-голяма част от анализаторите се очаква централната банка да задържи лихвения процент на рекордно ниските 0.75 на сто. Не е сигурно какви бъдещи планове ще разкрие базирана във Франкфурт институция. След срещата е планирана пресконференция, на която се очаква Драги да представи решението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във