Банкеръ Daily

Новини

ДПС: Управляващите остават в изолация по основен закон – държавния бюджет

ГЕРБ остава в изолация по основния закон за държавата - държавния бюджет. Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев на пресконференция днес. Той мотивира тази оценка като посочи, че всички парламентарни групи са против проектобюджета, предстоят протести на бизнеса и на синдикалните организации.


Всичко това показва, че правителството не може да се справи и да генерира съгласие по основните болезнени мерки, които трябва да се предприемат срещу кризата, и затова тази изолация все повече ще се задълбочава, прогнозира Цонев. Според него реформите не могат да бъдат правени от една партия, а трябва да имат широка подкрепа.


Движението за права и свободи ще има свои предложения и по проекта за държавен бюджет. Ще поискаме 30 милиона лева увеличение на парите за БАН и 70 милиона лева - на фонд Земеделие за допълнителните субсидии на тютюнопроизводителите, каза Алиосман Имамов, заместник-председател на ДПС. В партията са обсъждали няколко източника за тези пари. Сред вариантите са намаляване на капиталовите разходи или намаляване на разходите за силовите министерства - МВР и Министерството на отбраната.


ДПС подкрепя протеста и на железничарите, както и на синдикатите срещу увеличаването на възрастта за пенсиониране, каза заместник-председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов. Темата за увеличаването на възрастта за пенсиониране е зачената в грях, коментира още той и отбеляза, че това няма да реши нито един от проблемите на пенсионната система, нито един фискален проблем. Възрастта е един от параметрите на всяка пенсионна реформа и към него не трябва да се подхожда по начин, който създава условия за взривяване на социалния диалог и на социалния мир в страната, посочи той.


Адемов информира за предложенията на ДПС между първо и второ четене на бюджета на ДОО. Едното от тях е пенсиите, отпуснати до 31 декември 2011 г., да бъдат осъвременени по т. нар. швейцарско правило - с 50 процента от ръста на инфлацията плюс 50 от ръста на осигурителния доход. Вторият вариант, който ДПС предлага, е от 1 юли 2012 г. пенсиите да бъдат индексирани с индекса на нарастването на потребителските цени за предходната година.


Нигяр Джафер информира за предложенията на ДПС по бюджета на НЗОК. ДПС ще иска предвиденият трансфер от 100 000 000 лева да остане в касата и тези пари да бъдат харчени за осигурените българи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във