Банкеръ Daily

Новини

ДПС поиска президентът да осъди действията на ГЕРБ в Гоце Делчев

ДПС призова българския президент и демократичните сили у нас да се разграничат и осъдят действията на общински съветници от ГЕРБ в Гоце Делчев.


Поводът е предложение от 17 декември на 7 общински съветници от управляващата партия за провеждане на местно допитване с въпрос Трябва ли община Гоце Делчев да издаде разрешение за строителството на нов молитвен дом-джамия на територията на град Гоце Делчев?.


Според хората на Доган Предложението на общинските съветници от политическа партия ГЕРБ е драстично противоречие с принципите и нормите, които са залегнали в Конституцията и посочените международни документи. В член 13, ал. 1 на Конституцията на Република България е записано ndash; вероизповеданията са свободни. А в алинея 2 на същия член се казва ndash; религиозните институции са отделени от държавата.


Молитвеният дом е основна и неразделна част от религиозните институции на всяка религиозна общност. А общината като административна териториална единица е неразделна част от държавата. Самата идея да се подлага на референдум едно неотменимо право, защитено на най-високо национално и международно равнище е порочна. Това заяви Алиосман Имамов, който представи декларация от името на парламентарната група на Движението за права и свободи в пленарната зала


Защото предполага ограничение на една религиозна общност, които се налагат от друга или други религиозни общности. Решението дали да има или да няма молитвен храм може да бъде взето единствено и само от съответната религиозна общност, без да се нарушават правата на другите религиозни общности. Пречи ли мюсюлманският молитвен дом на доминиращата християнска религиозна общност в град Гоце Делчев? Въпросът е риторичен, защото десетките християнски молитвени домове в мюсюлманските села в района на Гоце Делчев между Пирин и Родопите не пречат на мюсюлманските кметове и мюсюлманите, живеещи в тези населени места. Ако ги попитате за това, повечето от тях със сигурност ще ви отговарят, че тези християнски молитвени домове са част от истинската толерантност и взаимното разбиране между представителите на различните религии. Нещо повече, на много места християнските молитвени домове в мюсюлманските села се поддържат с активната помощ на мюсюлманите, които живеят в тези села. Референдумът като инструмент на пряка демокрация сам по себе си е демократичен акт. Но той може да произведе откровен недемократичен и дори дискриминационен резултат, каза още Имамов.


ДПС има ясна и твърда позиция, че естествените права на човека не могат да бъдат предмет на референдум, свободата не може да бъде предмет на референдум. Ето защо обръщаме се към всички демократични политически сили в страната и към българския президент като обединител на българската нация да се разграничат и осъдят този опасен и абсурден прецедент, който носи риск за ескалиране на напрежението между различните етнически и религиозни общности в района и страната, каза още Имамов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във