Банкеръ Daily

Новини

ДПС: Незабавна оставката на Борисов и време за избори „3 в 1”!

Призоваваме премиерът Бойко Борисов да си подаде оставката. Нуждаем се от правителство, което да извади страната ни от кризата. Това заяви Лютви Местан на пресконференция след края на редовното заседание на парламентарната група и Централното оперативно бюро на Движението за права и свободи. По думите му, България навлиза в тежка депресия и е време за избори 3 в 1.
Спомняте си, имахме такъв брифинг и на 5-ти юли 2010 г. и тогава имахме оценката, че краят на първата година от изборите отбеляза края на романтичния период от управлението на ГЕРБ, каза още Местан и допълни, днес смятаме, че краят на втората година отбелязва началото на жестокия реализъм, на неумолимите, също така жестоки, но правдиви оценки, не само на политическите ръководства на партиите в страната, но това са оценки, убедени сме вече, на самия избирател, който най - добре усеща безсилието на властта.
Ние смятаме, че моделът на управление на страната е изчерпан, защото той беше заченат порочно. Той беше власт, която се конструира на една откровено емоционална вълна на провокирани антинастроения и основен обект на тези антинастроения беше собствено Движението за права и свободи, каза Местан. По думите му, лозунгът да свалим ДПС, разбирайте и БСП и НДСВ, от власт може би е добра стратегия за печелене на избори, но той не представлява програма за управление на страната.
Местан посочи още, че всички прогнози, направени от председателят на ДПС Ахмед Доган още в нощта на изборите, рискът, че се задава един модел на управление, основан на личната харизма, която има за цел да замести експертно-политически капацитет на властта, която харизма цели да замести и необходимостта от ясно дефинирани приоритети и да се превърне в едноличен регулатор на обществените отношения, поставяйки се над демократичните правила, са се сбъднали.
Той посочи, че и днес ДПС има самочувствието на политическа сила, която не е загубила, а е спечелила изборите на 5 юли 2009 година. По думите на Местан, вотът, който партията е получила на изборите - 610 хил. валидни бюлетини, прави отговорността на ДПС като опозиция по-висока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във