Банкеръ Daily

Новини

Дончев: Законът за еврофондовете ще рестартира системата

Новият закон за управление на еврофондовете ще даде рестарт на системата. Това заяви ресорният министър Томислав Дончев, който представи готовия проектонорматив.


Той се опита да обясни поведението на страната ни при усвояване на европарите. bdquo;Всяко дете му се е случвало да се опари на включената печка. Умните деца обаче не се парят втори път. Затова трябва да се държим като умни деца, посочи Дончев.


Той бе категоричен, че страната ни не трябва да повтаря допуснатите грешки и трябва да преодолее страха да се приближи до печката. bdquo;Да стоиш далеч от печката не е най-добрият вариант, заяви министърът.


Сегашният опит на страна ни в ползването на средства от ЕС е травматичен, но това трябва да се промени, коментира още Дончев. В редица европейски страни, между които Естония, Литва, Латвия, Португалия, Словения и Гърция, вече има работещ закон за еврофондовете. Българският вариант е взаимстван от текстове от законите в Естония и Латвия.


bdquo;Всеки участник в процеса на усвояване на евросредствата трябва да е наясно какви са правата и задълженията му, посочи още Дончев.


Целта на закона е да се унифицират правилата, да направи администрацията работеща, както и да гарантира оптимизиране и опростяване на правилата за изпълнение на програмите. В текстовете се определят редът и условията за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, като е запазена логиката и структурата на процедурите, които се прилагат и сега. Идеята е новият закон да опрости процедурите за кандидатстване и отчитане на проектите.


Запазва се и възможността финансовата помощ да се отпуска чрез процедурите на подбор на проекти и директно предоставяне, като се въвежда и нова възможност за субсидия чрез използване на бюджетни линии. Законът предвижда още възможност за прилагане на опростено разплащане както за преките, така и за непреките разходи.


С влизането на новите правила ще бъдат олекотени и процедурите за одобрение и изпълнение на малките проекти до 100 хил. лева. Предвижда се още въвеждане на опростен формуляр за кандидатстване, както и намаляване на сроковете за оценка до месец.


Новият закон предвижда провемени и в начина, по който се обжалват процедурите за усвояване на европарите по различните оперативни програми. Жалбите ще бъдат разглеждани на две инстанции. Първата ще е при министъра, който отговаря за съответната програма. Ако обаче той не е успее да реши казуса, жалбата ще бъде прехвърлена за разглеждане във Върховния административен съд.


Очаква се до началото на февруари законопроектът да бъде публикуван за публично обсъждане на интернет страницата www.eufunds.bg, а месец по-късно да влезе в Министерския съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във