Банкеръ Daily

Новини

Дончев: Усвоили сме една трета от парите по „Техническа помощ“

Макар иnbsp;най-малка, оперативна програма Техническа помощ е от огромно значение за управление на европейските средства, а резултатите от нея оказват значителен ефект върху системата. Това заяви министърът по усвояването на еврофондовете Томислав Дончев по време на заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма.


Досега по нея са договорени над 82 млн. лв. или близо 74% от целия й бюджет (56 819 427 млн. евро). Размерът на изплатените средства пък възлиза на 34.7 млн. лв. или една трета от всички средства по програмата.


bdquo;Сертифицираните разходи за тази година са в размер на над 21%, което надвишава целта за 2012 г. и няма риск от загуба на средства по програматаldquo;, посочи Ирена Първанова, директор на дирекция bdquo;Оперативна програма bdquo;Техническа помощldquo;.


Освен финансовотоnbsp;изпълнение особеноnbsp;важенnbsp;еnbsp;иnbsp;практическият ефект от постигнатите резултати по проекти, финансирани от програмата, коментира Дончев.


Над 3100 са обучените представители на местните власти и на общинските администрации, като междувременно беше разработен българският иконометричен модел за измерване на макроикономическия ефект от ползването на средствата от ЕС върху българската икономика ndash; SIBILA и бяха проведените обучения по ИСУН. Освен това със средства от програмата ще се подготвят параметрите на следващия програмен период и договора за партньорство.


Сред основните заслуги на Техническа помощ министър Дончев открои създаването на мрежа от 28 областни информационни центъра, предназначени за предоставяне на информация и експертна помощ за възможностите за финансиране на проекти чрез средства от Структурните и Кохезионния фонд на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във