Банкеръ Daily

Новини

Доналд Туск: България е политически стабилна държава, която значително напредва във всички области

„Мястото на България в Европейския съюз през последните месеци значително се издигна и доказателство за това са честите посещения в страната на много изявени политици. Това заяви министър-председателят на Полша Доналд Туск по време на визитата си у нас. Особено впечатление прави решителността на българското правителство да се справи с корупцията и организираната престъпност, както от законодателна гледна точка, така и на практика. Както във Варшава, така и в ЕС се усеща, че страната ви се превръща в държава със стабилно политическо положение. България си създаде имидж на страна, която значително напредва в развитието на всички области”, каза още Туск. „Уверен съм, че днешната управляваща партия в България ще гарантира стабилност на страната”, допълни полският премиер, който беше на двудневно посещение в правителствената резиденция „Евксиноград” край Варна по покана на Бойко Борисов.
Двамата разговаряха на „четири очи” снощи, среща се проведе и между делегациите на България и Полша. „Отношенията между нашите две страни са изключително приятелски, сътрудничеството ни във всички сфери е на много високо ниво. От наша гледна точка страната ви е ключов партньор по отношение на вътрешноевропейската политика”, подчерта още Доналд Туск. Той допълни, че България върви по един бърз път към влизане в Шенгенското пространство и заяви, че Полша ще помогне на страната ни да извърви този път колкото се може по-бързо. „България е външната граница на ЕС. В интерес на всички държави от общността е тази граница да бъде стабилна и сигурна”, добави министър-председателят Бойко Борисов.
По време на дискусиите между двамата премиери беше обсъдено изграждането на важни инфраструктурни обекти в страната ни с помощта на европейско финансиране, включително строежът на АМ „Хемус”. Проектът е част от Стратегията за развитие на транспортната система на България, а целта му е магистралата да стане част от югоизточната главна ос на TEN-T мрежата, която преминава през България и свързва ЕС през Балканите и Турция с Кавказ.
Двамата премиери обсъдиха още възможностите за инвестиции в страната ни и задълбочаването на търговско-икономическите отношения между двете държави, както и перспективите за нарастване на стокообмена между България и Полша. „Нашата страна е добро място за инвестиции, тъй като има стабилни политическа и финансова системи и изключително ниски данъци в сравнение с много други европейски държави”, подчерта още Борисов.
Министър-председателят Туск отправи официална покана за посещение на българска делегация начело с премиера Борисов в Полша.

Facebook logo
Бъдете с нас и във