Банкеръ Daily

Новини

Домакини сме първия Руско български соларен бизнес форум

Първият руско български соларен бизнес форум ще се проведе
от 12 до 14 октомври в хотел „Палм Бийч” в к.к. Златни Пясъци. В него ще участват всички водещи субекти в соларния сектор (както фотволтаичен, така и термален) от Русия и България ще се срещнат на форума „Нарастващи възможности - първият руско –български соларен бизнес форум” и ще обсъдят перспективите и възможностите за сътрудничество в областта .
Форумът, планиран изцяло във формата „бизнесът среща бизнесът”, е организиран по инициатива на водещи руски производители с партньортството на SolarPVconsulting и „Еко пауър 2009” и подкрепата на БФА (Българска фотоволтаична асоциация ) и Via Expo.
Наличието на голям потенциал за развитие на соларния сектор и съществуващите икономически предпоставки, обуславят реалната възможност България да стане един от ключовите фактори в Европа в сферата на соларната енергетика.
„Нарастващи възможности - първият руско – български соларен бизнес форум” ще бъде една отлична възможност за ускоряване и стимулиране развитието на соларния пазар в България , посредством привличането на руски производители и инвеститори, и ще допринесе за синергичността между руския и български соларен бизнес”” – казва Сергей Плеханов от „Квант”, един от инциаторите на форума. – „Големи соларни компании като Квант, Хевел солар, Конти и Нитол вече са потвърдили присъствието си”, добавя той.
„Русия и България вече имат богат опит от редица добри практики на сътрудничество в други области на индустрията, ето защо са налице всички предпоставки за бъдещо развитие на тези отношение и в соларния бизнес” – добавя още Георгий Серопян.
„Форумът ще се проведе няколко дни след обявяването на проектозакона, който трябва да представи новите фиксирани тарифи и в същото време да коригира най-голямото препятствие за развитието на българския соларен сектор – финансовата несигурност”, казва Никола Газдов председател на БФА и заместник- председател на форума . „Ние сме щастливи, че нашите руски колеги виждат съществуващите добри възможности и очакваме практически резултати от форума”.
„Двудневната програма на форума ще съдържа български и руски сесии и и ще завърши със съвместна сесия на тема изграждане на съвместени бизнес отношения” – информира Томаш Слюсарц, изпълнителен директор на SolarPVconsulting и програмен координатор на форума.
Също така виждаме реални възможности за джойнт венчър производство в региона, за което се нуждаем от надеждни партньори в областта на строителството и доставката на оборудване.”- допълва Томаш Слюсарц, Ето защо една от сесиите на форума ще бъде посветена изцяло на тази тема с участието на водещи фирми в областта
През последният трети ден, участниците ще посетят соларни паркове и големи български индустриални обекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във