Банкеръ Weekly

Новини

Долната камара на британския парламент одобри указ за референдум за независимост на Шотландия

Указ за референдум за независимост на Шотландия одобри Камарата на общините на британския парламент. Документът трябва да бъде ратифициран и от Камарата на лордовете, предават световните агенции. С този акт се дава право да бъде проведено всенародно допитване следващата година. Неговите детайли бяха договорени в специално споразумението, подписано още миналата година от британския премиер Дейвид Камерън и първия министър на Шотландия Алекс Салмънд.


Одобряването на указа и от горната палата на парламента ще позволи да се организира законен, честен и решаващ референдум. Това заяви британският министър по въпросите на Шотландия Майкъл Мур.


Шотландия е историко-географски район на Великобритания в Северозападна Европа, една от четирите съставни части на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. По суша Шотландия граничи с Англия, а от всички други страни е оградена с морета. Официални езици са английски и шотландски келтски език. Столица на страната е Единбург, а най-голям град - Глазгоу. Площта на Шотландия е 78 772 kmsup2;, а населението - около 5 062 000 души (2001) или средно по 95 души на kmsup2;.


nbsp;Кралство Шотландия е основано през 843 г. от Кенет Макалпин, който става крал Кенет I. Шотландия съществува като независима държава до 1 май 1707 г., когато Актът на обединението съединява Шотландия и Кралство Англия в Кралство Великобритания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във