Банкеръ Daily

Новини

Документална изложба посветена на 1100 години от успението на св. Наум в музея Земята и хората

Документалната изложба “1100 години от успението на св. Наум. Велик просветител на българите” ще бъде показана за първи път от 11.00 часа в зала „Гигантски кристали” на Националния музей “Земята и хората”. Изложбата, посветена на един от най-близките ученици на Първоучителите, се основава на книжовните средновековни извори за него и на изобразителния материал, запазен в средновековните и възрожденските църкви и манастири. Тя показва развитието на култа на светеца на народна почва и информира за най-новите църкви и изображения, създадени през ХХ и ХХІ в. на територията на няколко европейски страни (в България, Македония, Албания, Гърция, Унгария, Русия, Словакия, Швейцария), както и извън Европа (в Канада).
Експозицията е подготвена от екип на Кирило-Методиевския научен център и ще бъде представена от доц. д-р Светлина Николова.
Програмата включва и изпълнения на Хора за източноцърковно пеене на Софийската духовна семинария “Св. Иван Рилски” и авторски рецитал на съвременни български поети.
Изложбата е в рамките на отбелязването за трета поредна година на един от най-светлите дни на българската духовност – Успението на св. Кирил Славянобългарски – Константин Философ. Съорганизатори на събитието са: Кирило-Методиевският научен център при БАН, Съюзът на българските писатели, Националният църковно-исторически и археологически музей и Университетът по библиотекознание и информационни технологии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във