Банкеръ Daily

Новини

"Дойче банк" ще плати 1.4 млрд. евро за да избегне съдебно преследване в САЩ

Най-голямата германска банка "Дойче Банк" съобщи, че ще плати 1,4 милиарда евро, за да прекрати съдебно преследване в САЩ във връзка с миналата й дейност на американския ипотечен пазар.


"Дойче Банк подписа споразумение, за да разреши спора си относно деривативни ценни книжа по ипотечни заеми" с Американската федерална агенция за жилищно финансиране (FHFA). Тя е регулатор на двете големи полудържавни компании за ипотечно кредитиране Фани Мей и Фреди Мак, уточни банката в комюнике.


"В рамките на споразумението "Дойче Банк" ще плати 1,4 милиарда евро", допълни същият източник. Така ще бъдат прекратени съдебните дела на FHFA срещу "Дойче банк", обвинена, че е прикривала между 2005 и 2007 г. рисковия характер на заемите, върху които били прикрепени някои деривативни ценни книжа, продавани на двете полудържавни компании и така им били причинени тежки загуби.


FHFA заведе дела срещу още 16 финансови институции и през септември 2011 г. съобщи, че причинените щети от швейцарската банка Креди Сюис, от британската Роял банк ъв Скотланд, германската "Дойче Банк" и американската Джей Пи Морган възлизат на "милиарди долари". До този момент американската Банка Ситигруп успя да постигне приятелско споразумение в края на май с FHFA, която я обвини, че е продала за 3,5 милиарда евро високорискови ипотечни кредити на Фани Мей и Фреди Мак. Стойността на трансакцията не беше разкрита.


Джей Пи Морган Чейс се ангажира да плати 2 милиарда долара глоба и 4 милиарда долара обезщетение на двете полудържавни компании, за да прекрати съдебни дела, свързани с рисковите ипотечни кредити. "Днешното споразумение е допълнителна крачка в усилията ни за разрешаване на юридическите проблеми на банката и планираме да постигнем още по-голям напредък през 2014 г.", заявиха двамата собственици на "Дойче Банк" Юрген Фичен и Аншу Джейн, цитирани в комюнике на банката.


Сумата, която трябва да бъде платена, вече е предвидена в резервите на Дойчебанк за съдебни спорове и няма да се наложи допълнителен резерв, уточни банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във