Банкеръ Daily

Новини

Договорени са 91.31% от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България

Общо 126 са сключените договори по програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 година. Те са заnbsp; 233 млн. евро, от които 197 млн.евро са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие. На практика са договорени 91.31% от програмата. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след проведеното девето заседание на Съвместния комитет за наблюдение на програмата, което се проведе в румънския град Кълъраш.


По време на заседанието са приети актуализираната Многогодишна стратегия за техническа помощ по програмата, Годишна стратегия за техническата помощ за 2013 г. и Стратегия за договаряне на разполагаемите по програмата средства. С цел максимално усвояване на финансовия ресурс, ще бъде създадена работна група за успешното приключване на дейностите по нея.


Финансирани по текущата програма стратегически проекти ще предоставят бази данни и проучвания на трансграничната територия, необходими за целите на стратегическото планиране и програмиране на следващия програмен период 2014 ndash; 2020 година.


По време на заседанието бе договорено още, че чрез изпълняван по програмата стратегически проект, да се анализират възможностите и предложат алтернативни варианти за изграждането на трети мост на Дунав.

Facebook logo
Бъдете с нас и във