Банкеръ Daily

Новини

ДОГОВАРЯНЕТО НА ЛЕКАРСТВАТА ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ПОД ВЪПРОС

Май има нещо гнило в процедурите по изготвянето на списъка с медикаменти, плащани от Националната здравна каса, щом непрекъснато се появяват някакви пречки. Още в началото на седмицата от здравносигурителната институция оповестиха, че представителите на Българския лекарски съюз в комисията по договаряне на лекарствата отново отказват да сложат подписите си под протоколите от заседанията й. Според юристите на косата обаче, това е по-малкото зло, тъй като отсъствието на подписите се компенсира с присъствието при обсъжданията на членовете на съсловната организация. Заради това първият етап от договарянето на т. нар. реимбурсна листа се смята за приключил, а вторият се очаква да започне през следващата седмица.
Тогава ще бъдат отворени и конкретните ценови предложения на участниците в процеса, така че истинската надпревара между тях тепърва предстои. По традиция интригата се заплита от желанието на всяка фармацевтична фирма да включи колкото се може повече свои продукти в списъка. Но съдебният спор между претендентите заплашва да провали конкурса за трета поредна година. Членове на комисията по договарянето изразиха в неофициални разговори притеснението си от факта, че част от участниците са посочили за свой представител в България дистрибутора Търговска лига - Национален аптечен център АД. Само че той води съдебна битка с производителя АстраЗенека и според правилата на процедурата не може да бъде класиран. Делото бе заведено в средата на януари, когато Астра Зенека поиска от Софийския градски съд да обяви Търговска лига в несъстоятелност заради прекратен договор. Искането бе удовлетворено на първа инстанция, но ръководството на дистрибутора очаква решението на втората.
Така или иначе, най-голям интерес от успешното съставяне на листата имат пациентите. Ако нещата не се провалят, на пазара ще се появят доста нови медикаменти, между които протеазен инхибитор за лечение на ХИВ на фармацевтичната фирма Janssen-Cilag и съвсем новата профилактична ваксина против рак на шийката на матката на Merсk, Sharp Dohme (MSD). Освен това голяма част от продуктите ще бъдат закупувани от здравната каса на по-ниски цени. Генеричните лекарства например са с 30 до 50% по-евтини от оригиналните, с което здравноосигурителната институция се надява да спести до 2 млн. лв. годишно от някои лекарствени позиции. С икономиите ще се закупят по-големи количества медикаменти или в листата ще се добавят нови. Възможно е касата да увеличи и процента, който поема от цената на лекарствата с рецепта, така че пациентите да плащат по-малко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във