Банкеръ Weekly

Новини

Добрев: За да се спаси ВМЗ са нужни съкращения на работници

bdquo;Ако до вчера говорехме за това да избегнем забавянето на заплатите във ВМЗ-Сопот, то днес вече трябва да говорим за това дали изобщо ще има заплатиrdquo;. Това заяви министърът на икономиката Делян добрев по повод провала на сделката зо приватизация на военните заводи в сутрешния блок на Нова телевизия.


Той допълни, че задълженията на дружеството възлизат на повече от 150 млн. лева. Вече имало и дело за обявяването му в несъстоятелност, заведено от кредитор. Вероятно обаче щели да последват още такива искове, тъй като кредиторите са стотици.


Добрев бе категоричен, че за да се спаси завода, трябва да бъдат съкратени част от служителите му. Те обаче щели да получат работа по програмите за заетост на социалното министерство.


Министърът коментира и предстоящия референдум и тезите на левицата в защита на Белене. Според него ядрената централа би струвала 20 пъти повече от магистралите, които в момента се строят у нас. bdquo;Станишев и Овчаров казват, че централата ще струва между 4 и 6 млрд. евро. В същото време HSBC твърди, че цената е 10 милиардаrdquo;, каза още Добрев. Той допълни, че именно тази цифра е накарала немската компания RWE да се откаже от проекта, защото е разбрала, че не може да намери тези средства, дори с помощта на българското правителство.


Министърът отбеляза, че ако изграждането на bdquo;Беленеrdquo; стартира на цената от 10 млрд. евро, то това би върнало държавата в трудните моменти през 1997 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във