Банкеръ Weekly

Новини

Добрев: Строителството на „Белене“ ще струва около 30 млрд. лева

Строителството на АЕЦ bdquo;Белене ще излезе около 30 млрд. лева. Това заяви на извънреден брифинг министърът на икономиката Делян Добрев. Прогнозите му идват в отговор на изявленията на лидера на БСП по време на днешния парламентарен контрол, според който изграждането на втора атомна централа ще струва около 6 млрд. евро.


bdquo;Бях решил да не коментирам темата bdquo;Белене преди провеждането на референдума, но прочетената днес декларация от Сергей Станишев в парламента, че АЕЦ bdquo;Белене ще се изплати за 10 години, не можеше да остане без реакция, заяви енергийният министър.


Добрев бе категоричен, че посочените от соцлидера числа са пълна лъжа и целят да заблудят хората относно bdquo;Беленеldquo;. bdquo;Трябва да си или истински лъжец, или много слаб икономист, за да твърдиш неща, които с лекота биха били проверени и от първокласници, изтъкна министърът.


Според него, за да се сбърнат думите на Станишев, АЕЦ bdquo;Белене трябва да печели чисти 3 млрд. лв. на година. Освен това изграждането на централата няма да струва по-малко от 20 млрд. лева, а заемът, с който трябва да започне изграждането на проекта ще го оскъпи с още 10 млрд. лв. до въпросните 30 млрд. лева.


bdquo;АЕЦ bdquo;Белене не е способна да печели по 3 млрд. лв. на година, защото АЕЦ bdquo;Козлодуй, която е една изплатена централа, по времето на целия мандат на Тройната коалиция е реализирала печалба от едва 50 млн. лв., обясни още Добрев. Според него за да бъде ренталбилна цената на тока от bdquo;Белене трябва да е поне 150 лв. на мегават час. Пазар за толкова скъпа ел. енергия в България обаче нямало, тъй като на последните търгове за продажба бе постигната цена от около 70 лв. или повече от два пъти по-ниска от тази, която ще бъде от АЕЦ bdquo;Белене, изтъкна още министърът.


Според Добрев изграждането на 7-ми блок на АЕЦ bdquo;Козлодуй е по-икономически разумният ход, тъй като там има изградената за целта инфраструктура, което ще доведе и до по-ниска цена на произвежданото електричество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във