Банкеръ Daily

Новини

Добрев: Смятаме да наддоговорим ОП Конкурентоспособност с до 7-8 на сто

Смятаме да наддоговорим Оперативната програма Конкурентоспособност с около 5 до 7-8%, за да може ако в последния момент има компании, които се откажат от своите проекти, отново да успеем да усвоим на 100% програмата. Това заяви министърът на икономиката Делян Добрев в Пловдив, където откри Единайстото заседание на Комитета за наблюдение на програмата. Той поясни, че до края на годината ще бъдат постигнати 84% договорени средства. През последните месеци в сметките на фирмите реално са постъпили между 40 и 50 млн. лева всеки месец. Според министър Добрев за 6 месеца са разплатени повече средства отколкото за 6 години от старта на Оперативната програма. Темпото, с което се работи е добро и сме уверени, че към средата на следващата година тази програма ще е една от най-добре работещите в България, заяви министърът. През последните 7 месеца са се ускорили окончателните и междинните плащания към фирмите ndash; миналата година те са отнемали 3,4 или 6 месеца, сега това се случва до 40 дни. Имаме и доста случаи, в които плащанията се извършват до 20-тия ден, поясни още Делян Добрев. Общо 492 договори на стойност 349 776 089 евро са сключени за периода 1 май ndash; 30 ноември 2012 г. по Оперативна програма Конкурентоспособност, каза още Добрев.


Планира се в следващия програмен период на Оперативна програма Конкурентоспособност да се приложи ваучерният подход за иновативни технологии, заяви още Добрев. Той уточни, че се обмисля дали ваучерната схема не би могла да се приложи пилотно още и през този програмен период. Тя предвижда компаниите да получат ваучери за иновации или за информационни и комуникационни технологии, с които те да поръчат в някое научно звено това, което им необходимо. Това е най-правилния начин, тъй като се гарантира, че иновациите, които ще се създадат, са тези, от които бизнесът има нужда, заяви още Добрев.


Представителят на Европейската комисия Реналдо Мандметс отчете постигнатите резултати и напредъка по Оперативната програма. Той посочи за пример ускорените темпове на плащания към фирмите, добрата комуникация между Управляващия орган и фирмите и ефективността в изпълнението на целите на програмата. Мандметс отбеляза, че 90 % от производството на компаниите, които е посетил у нас, се изнася. С проектите по програмата фирмите не само че не съкращават персонал, но и увеличават работните си места, посочи представителят на ЕК. Реналдо Мандметс определи новата ваучерна схема за плащания като лесна за менажиране и заяви, че фирмите прояват особен интерес към нея.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във