Банкеръ Daily

Новини

Добрев: Шест пъти са се увеличили приходите от концесии във Видин

Приходите от концесионни възнаграждения на община Видин са се увеличили шест пъти спрямо миналата година. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на конференция, посветена на устойчивото развитие на граничната област. Той даде пример, че през 2011-а те са били 69 хил. лева, докато за първите осем месеца на тази година са за близо 400 хил. лева. За цялата област приходите от концесионни възнаграждения възлизат на 1.2 млн. лева.


Положителната промяна се дължи на създаването на Единния орган за управление на подземните богатства в Министерството на икономиката, посочи Добрев. По неговите думи увеличените приходи са доказателство, че администрацията работи добре.


Пред участниците в конференцията той анонсира идеята за създаване на специален фонд, който да инвестира в културно-историческото наследство. Във фонда ще бъдат заделяни 20% от концесионните възнаграждения.


Добрев представи и основните промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Той акцентира върху допълнителните привилегии, от които може да се възползва бизнесът, получил сертификат клас А и клас Б. Това са привилегии, от които област Видин може да се възползва, защото безработицата е над средната за страната и праговете за сертифициране на проекти са значително по-ниски, от колкото тези в София и други градове на страната, заяви министърът на икономиката. Той допълни, че сред най-важните промени в Закона за насърчаване на инвестициите е възможността държавата да възстановява на работодателя разходите за осигуровки за период от 2 години. По думите му това ще спести на инвеститорите 17.4 % от разходите за работна ръка за двегодишен период от време.


Законодателните промени се оценяват положително от бизнеса и те са едни от най-важните аргументи за вземане на решение за инвестиция в България, подчерта още министър Добрев.


Пред участниците в дискусията той се спря и на останалите предимства на България като инвестиционна дестинация. Сред тях са макроикономическата стабилност, ниският бюджетен дефицит и инфлация, както и ниските данъчни ставки. Ние сме една от трите държави в ЕС, която и към момента изпълнява маастрихските критерии за членство в еврозоната, допълни министърът.


В дискусията участваха още областният управител на област Видин Цветан Асенов и кметът на община Видин Герго Гергов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във