Банкеръ Daily

Новини

Добрев: Промяна в акцизите ще повлияе върху цените на горивата

Механизмът, който може да повлияе върху цените на горивата, е размерът на акцизите. България трябва да има по-гъвкава политика по отношение на акцизите. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на питане от депутата Михаил Михайлов. Според Добрев мерки като замразяване на цените на горивата биха имали само временен ефект.


Министърът разясни как се ценообразуват горивата у нас, след като Михаил Михайлов изрази недоумение как при падане на долара, цената на горивата по бензиностанциите у нас остава непроменена. В цените на горивата около 40 - 42 процента се падат на цената на суровия петрол, отбеляза Добрев. Ако суровият петрол поевтинява с 25 на сто, то това намаление на цената трябва да го умножим по 42 процента, за да видим с колко трябва да паднат крайните цени на горивата, обясни министърът. Освен цената на суровия петрол, върху цените на горивата влияе и курсът на долара. Ако петролът върви надолу, а доларът нагоре - то ще трябва да изравним уравнението,заяви Добрве.


Той коментира ситуацията през юни. При изменение на цената на суровината суров петрол с около 25 процента, може да се очаква промяна на цените на горивата на дребно с около 10 - 11 процента, а в същия период курсът на долара се покачва с 5 процента, така че понижение на цената от 8, 9 процента за бензина и 9,8 процента за дизела у нас е адекватно, посочи Добрев.


Министърът коментира и възможността чрез съхраняваните в държавните складове горива да се повлияе на пазара. Той уточни,че тези складове са малко и призова за законодателни промени, чрез които тези горива ще се съхраняват в чужбина. По този начин ще спестим разходи за транспорт на горивото в България и ще направим икономии на средства за наем на база в България, посочи още Добрев. Той поясни, че тази нормативна промяна вече е приета от правителството и сега предстои тя да бъде обсъдена от Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във