Банкеръ Daily

Новини

Добрев: По-евнитият руски газ ще доведе до 35% по-евтин местен добив

Отстъпката от 20% на цената на газа, договорена с bdquo;Газпром Експортrdquo;с ще се отрази и на местния добив, като той ще е с 35% по-евтин. Това заяви министърът на енергетиката Делян Добрев по време на дискусия за цената на синьото гориво.nbsp; Усилията на държавата са насочени и към увеличаване на местния добив, като за тази година се очаква той да е 490,1 млн. куб. метра. Благодарение на находището в Девинци, от което трябва да започне да се добива в средата на 2013 година, добитият местен газ трябва да достигне до 574,7 млн. кубика за следващата година каза още Добрев.


Той уточни, че страната ни ще получава директни доставки от руската страна от първото тримесечие на следващата 2013 година, като по този начин ще се избегнат посредниците и допълнителното оскъпяване. Министърът поясни, че в момента 98% от газа у нас минава през посредници.


Той изчисли, чеnbsp; ако цената на синьото гориво не беше намалена с 20%, през следващата година бизнесът и потребители у нас щяха да плащат с 300 млн. долара повече. В новия договор междуnbsp; bdquo;Газпром Експортrdquo; и bdquo;Булгаргазrdquo; цената на доставяния природен газ е с 20% по-ниска, каза още Добрев. Той припомни, че вчера bdquo;Булгаргазrdquo; представи пред Държавната комисия по енергийно и водно регулиране намаление на газа за първото тримесечие на 2013-а с 9.3%, което еnbsp; 660.64 лева при предишна цена от 728.34 лв., като в нея се отчита и намалението от 1 април с 11 на сто. Ако премахнем и това увеличение bdquo;Булгаргазrdquo; щеше да подаде заявление с цена на природния газ 817.69 лв за първите три месеца на следващата година, отбеляза Добрев и посочи, че консумацията на природен газ у нас е едва 3 млрд. кубични метра за година, каза още енергийният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във