Банкеръ Daily

Новини

Добрев не знае, че Турция се отказала от ТЕЦ-а край Резово

bdquo;Получихме уверение от Турция, че преди да започне строежа на топлоелектрическа централа в близост до Резово, ще бъдат спазени всички процедури за Оценката на влиянието на околната среда (ОВОС). Това съобщи пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който участва в представянето на план за устойчиво енергийно развитие на столицата.


По-рано днес обаче стана ясно, че Анкара се отказва от планове си за строежа на ТЕЦ-а край град Инеада в граничещия с България окръг Къркларели, както и изграждането на третата атомна електрическа централа в района. Причината за това е, че турското министерство на околната среда и градоустройството е отхвърлило предложения от местна фирма проект за построяване на ТЕЦ в Инеада.


Добрев обясни, че по време на посещението си преди седмица в южната ни съседка турските власти са го уверили, че във всяка една част на държавата строеж се започва, след като е излязъл ОВОС. Освен това българското Министерството на околната среда и водите, с помощта на МВнР, е изпратило официално запитване до Анкара дали е стартирала такъв проект. bdquo;Все още обаче няма отговор и предлагам да коментираме темата, след като имаме повече информацияldquo;, отбеляза Добрев.


При представянето на план за устойчиво енергийно развитие на столицата той обясни, че чрез съвместен проект между енергийното и финансовото министерство ще бъдат обновени около 250 обществени сгради. Очаква се санирането на учрежденията да започне до края на годината, като сега тече процедурата по подаване на молби от страна на общините.


Стойността на проекта е 100 млн. лева, а парите идват от Фонда за енергийна ефективност. Средствата ще бъдат предоставяни във вид на изгодни кредити с 3-годишен гратисен период, посочи още Добрев. Той похвали Столичната община, че се е доказала като лидер в ЕС по отношение на енергийната ефективност.


bdquo;Икономическото ведомство също разработва много проекти за постигането на енергийна ефективност и намаляване на вредните газове в страната. Един от примерите за това е международен фонд bdquo;Козлодуйrdquo;, по който са заделени около 47 млн. евро за обновяването на 243 сгради в страната, като 26 от тях се намират на територията на Софияldquo;, отбеляза Добрев.


За малкия и средния бизнес за целта досега са отпуснати 150 млн. евро държавна помощ и още 150 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във