Банкеръ Daily

Новини

До месец готови варианти на ВИК-инвестиционни програми

През октомври ще бъдат готови варианти на краткосрочни инвестиционни програми, които ще послужат за планиране на инвестициите във ВиК сектора през следващия програмен период. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев по време на организирания от Националното сдружение на общините форум bdquo;Водният сектор ndash; национален приоритет и общинска отговорностrdquo;.


Той уточни, че инвестиционните програми ще бъдат първите резултати от разработването на регионалните генерални планове за ВиК. Изработването им започна през месец декември миналата година в рамките на проект bdquo;Развитие на общинската инфраструктураrdquo;. Всичките 51 плана трябва да бъдат готови и одобрени до средата на 2013 г., допълни Симидчиев.


Зам.-министърът призова местните власти да дискутират нуждите от инвестиции във ВиК сектора в рамките на дадена община с трите консорциума, които ги разработват. Така ще може те бъдат включени в документите.


Според него трябва да се възроди изграждането на четири язовира ndash; Черни Осъм, който ще осигури питейна вода за областите Плевен и Ловеч, Кюстендил, който ще снабдява едноименния град, Бяла край Севлиево и Чакалица за Благоевград. Строителството на тези съоръжения е започнато, но прекъснато на различни етапи. Завършването им ще реши дългогодишните проблеми с водоснабдяването в тези територии, каза още зам.-министър Симидчиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във