Банкеръ Daily

Новини

ДО МАРТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИЕМА НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

До мрат 2008 г. трябва да бъде приета Национална стратегия за научни изследвания, която преди това трябва да бъде одобрена от научните и университетски среди. Това заяви премиерът Сергей Станишев при откриването на Първия национален форум на младежко иновационно и информационно общество АБ. Идеята на правителството е съгласувана с министъра на образованието Даниел Вълчев.
През следващата година кабинетът ще отдели три пъти повече средства за научни изследвания, но това не е достатъчно, подчерта премиерът. Той акцентира върху необходимостта да се премине към проектно финансиране, за сметка на институционалното, каквато е европейската практика. Само така ще има достатъчно пари зи научни изследвания. Все още нашата икономика не е достатъчно конкурентноспособна и трябва да се научим да привличаме повече инвестиции за иновации и за развитие на ключовото условие човешкия фактор. По данни на БНБ за последните 9 години за развитие на нови технологии са инвестирани 1,8 млрд.лв., но това все още не е достатъчно.
Няма да крия, че най-добрите млади български учени напускат страната и ние спешно трябва да направим всичко възможно, за да остават те в България, каза още Станишев. Правителството ще инвестира в създаването на научно-изследователски центрове в областта на високите технологии, в които приоритетно ще работят млади хора, съобщи премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във