Банкеръ Daily

Новини

До края на седмицата фонд „Земеделие” ще изплати още 1,6 млн. лв. на животновъди

До края на седмицата Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) ще преведе още 1.6 млн. лв. за одобрени 524 заявления, подадени за финансиране по схемата за национални доплащания за глава животно. Това съобщиха от фонда. „Стопаните, които са предоставилите удостоверения за платени данъци и осигуровки в областните дирекции, ще получат субсидиите си до утре или най-късно в началото на другата седмица”, съобщи изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Светослав Симеонов.
След като срокът за изчистване на задълженията към НАП и НОИ беше удължен до края на януари 2011 г., фондът успя да изплати общо на животновъдите 82 596 076 лева. Регистрираните заявления за подпомагане по различните схеми национални доплащания за глава животно през 2010 г. достигнаха 20 495 заявления.
От началото на месец февруари ДФ „Земеделие” е превел нови 8,9 млн. лв. субсидии по девет от мерките на Програмата за развитие на селските райони.
Най-много са изплатените субсидии по общинските мерки 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” и 322 „Обновяване и развитие на населените места” в размер на 4,4 млн. лв. За модернизиране на земеделските стопанства са изплатени 2.3 млн. лв., а 1.1 млн. лв. са субсидиите за проекти по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”.
Останалите безвъзмездни средства, преведени от фонда по програмата, са за създаване на стопанства на млади фермери, горските мерки, развитие на микропредприятията, техническа помощ и за мярка 431-2 ЛИДЕР – „Придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответните територии за потенциални местни инициативни групи в селските райони”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във