Банкеръ Daily

Новини

ДО 2014Г. ОТРИЦАТЕЛНИЯТ НИ ДЕФИЦИТ СТАВА ПОЛОЖИТЕЛЕН

До 2014 г. търговският дефицит от отрицателен може да стане положителен, което означава страната ни да изнася повече отколкото внася. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на представянето на експортна политика на министерството „Визия 2013”. Предвижда се още Брутният вътрешен продукт (БВП) да расте с около 7% годишно, инвестициите да не падат като обем, а износът да расте с 18 % годишно. По този начин до 2018 експортът може достигне 75 млрд. евро, каза още министър Димитров.
Въпреки оптимистичните прогнози той не скри, че държавата има проблеми с правната сигурност и борбата с корупцията. Това до голяма степен пречи за развитието на бизнес средата у нас, каза още Димитров.
Основен приоритет на стратегията ще бъда високотехнологичното производство. Акцент се поставя и върху преработката на изделия от неблагородни метали, както и фармацевтика, научноизследователска дейност и химическа промишленост.
За да бъде приведена в изпълнение стратегията ще бъде създаден Консултативен съвет към Министерски съвет за съгласуване на действията по отношение на икономическата политика. В него ще влязат министърите на външните работи, министъра на икономиката и енергетиката и зам.-министри на ресорни ведомства. Ще бъде създаден и експертен съвет към икономическото ведомство, който ще отговаря за развитие на политиката по експорта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във