Банкеръ Daily

Новини

ДНСК наказва собственици на 4246 незаконни строежи

За първите шест месеца на тази година Дирекцията за национален строителен контрол е наложила 3473 глоби и имуществени санкции на обща стойност от 860 048 лева. Незаконните строежи, които ДНСК е установила при извършване на проверки, са 4246, за които вече са издадени 2722 административни акта, а останалите са в процедура на изпълнение, като 59 заповеди са за премахване на незаконни строежи. Собствениците на 36 от обектите, засегнати от тази мярка, в момента обжалват.
“ДНСК успява да бъде достатъчно прозрачна при своята работа”, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски по този повод на специално свикана пресконференция.
Директорът на ДНСК Иван Симитчиев обясни, че в правомощията на ръководеното от него ведомство освен контрола влиза издаването на разрешения и лицензи. Той обаче подчерта, че ДНСК не узаконява обекти, а само предприема наказателни действия спрямо нарушителите.
За първото полугодие Дирекцията за национален строителен контрол е издала 6074 разрешения за ползване на строеж и 161 лиценза за упражняване на строителен контрол. Жалбите на лица, по които са направени проверки, са 23 091.
През първото полугодие щателно са били проверени курортните комплекси “Слънчев бряг”, “Златни пясъци”, “Албена” и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във