Банкеръ Daily

Новини

Дни на унгарската култура в Добрич ще се проведат от 15 до 18 март

В Община Добрич ще се проведат Дни на унгарската култура от 15 до 18 март, съобщиха от пресцентъра на общината. Организатори на събитието са общините Добрич и Залаегерсег, Посолството на Република Унгария в София, Почетният консул на Унгария във Варна - Йордан Йорданов, Унгарският културен институт и Издателство Литературен форум.
В рамките на една седмица жителите и гостите на Добрич ще могат да се запознаят с унгарските бит, култура и традиции и ще имат неповторимия шанс да се докоснат до големи унгарски творци и артисти. Унгарските дни ще бъдат открити от Нейно Превъзходителство Юдит Ланг - Посланик на Унгария в България на 15 март от 18 часа в Художествената Галерия с изложба на фотографии, дърворезба и фолклорен текстил от област Зала.
На 16 март, тържествата, посветени на Националния празник на Унгария (15 март), продължават с представяне антологията на унгарската поезия Сам във Всемира. Моята унгарска поезия и на стихосбирката на Ищван Шинка Поле и мечти. Поетичният спектакъл ще бъде поднесен от 18 часа в Огледална зала Нели Божкова.
Седмицата продължава с представяне на унгарското издателство Ерго и неговите най - нови издания. Издателството е уважаван партньор в изданията, подкрепени от Фондация Унгарска книга, ТРАДУКИ, Програма Култура (2007-2013) на Европейския съюз, СЛОЛИА и други европейски институции.
Любителите на киното ще имат възможността да видят различни по жанр унгарски филми, в които участват големи имена на унгарското кино.
Дните на Унгария в Добрич ще завършат с бизнес - семинар - дискусия на 18 март със специалното участие на унгарския посланик Нейно Превъзходителство Юдит Ланг и министъра по европейските фондове Томислав Дончев. Темата на форума е България - Унгария - Мостовете от миналото към европейското бъдеще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във