Банкеръ Daily

Новини

Днес празнуваме Деня на народните будители

Днес празнуваме Деня на народните будители. На този ден отдаваме почит на делото на просветителите, книжовниците и борците за национално освобождение.


За първи път празникът се отбелязва през 1909 година в Пловдив. Денят официално е неучебен за цялата страна.


Президентът Георги Първанов ще присъства на традиционната церемония по издигане на националното знаме по повод Деня на будителите. Преди това той ще връчи висши държавни отличия на изтъкнати дейци на културата и общественици.


Церемонията по връчване на отличията ще започне в 11 часа в Гербовата зала на bdquo;Дондуковrdquo; 2.


С орден bdquo;Св.Св. Кирил и Методийrdquo; ndash; първа степен, ще бъдат наградени: проф. Никола Николов ndash; за големите му заслуги в областта на културата и изкуството; Стоян Дуков - за големите му заслуги в областта на културата и изкуството. С орден bdquo;Св.Св. Кирил и Методийrdquo; ndash; втора степен, ще бъдат наградени: проф. д-р Савка Шопова ndash; Маркова ndash; за значимия й принос за развитието на българската култура и българското музикално изкуство; Иван Тенев ndash; за значимия му принос за развитието на културата и изкуството; Никола Маринов - за значимия му принос за развитието на културата и изкуството.


В 12 часа пред парадния вход на президентската администрация в присъствието на Георги Първанов и на вицепрезидента Ангел Марин ще бъде изпълнен традиционният ритуал за издигане на националното знаме. Ще бъде извършена и тържествена смяна на караула. Началото на този ритуал бе поставено преди седем години по инициатива на държавния глава и е по повод Деня на будителите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във