Банкеръ Daily

Новини

Днес отбелязваме Световния ден за борба с алергиите

8 юли се отбелязваме Световния ден за борба с алергиите от 2005 г., по инициатива на Световната организация за борба с алергиите. Целта е популяризиране на информацията за алергичните заболявания, да се акцентира върху необходимостта от профилактиката и претенцията им.
Алергичните заболявания и съпътстващите ги имунопатологии се разрастват неудържимо през последните години. Според статистика на СЗО, в световен мащаб, страдащите от различни форми на алергии са между 20% до 40% от хората.
Само за последните 20-25 години страдащите от различни алергии, бронхиална астма, атопичен дерматит и алергичен ринит са се увеличили 3 пъти. Увеличението се дължи до голяма степен на факторите на околната среда - драстичното замърсяване и факта, че хората са в контакт с многобройни изкуствено създадени субстанции, несъществували до преди 20 години. Според учените алергичните заболявания са на второ място по брой на засегнати пациенти.
Алергиите се определят като свръх реакция на организма към вещество (алерген), което се приема от него като вредно, дори и в действителност да не е такова.
Проучвания показват, че не само се е увеличила честотата на алергичните заболявания, но и значително се е разширила възрастовата граница на пациентите. Свръхчувствителност може да се появи както в ранно детство, така и в по-напреднала възраст.
Избягването на алергиите в такава наситена с алергени обкръжаваща среда е практически невъзможно. През последните години се появиха множество средства, които да помогнат или предотвратят появата на алергичните симптоми и реакции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във