Банкеръ Daily

Новини

Днес Холандия празнува своя национален празник

Днес (30 април) в Кралство Нидерландия (на нидерландски: Koninkrijk der Nederlanden или просто Nederland, Нидерландия), наричано по-често Холандия, се празнува Денят на кралицата. Първоначално е бил честван на рождения ден на кралицата, а сега Денят на кралицата се празнува на рождения ден на майката на сегашната кралица, тъй като тогава времето е по-хубаво.
Холандия е държава в Северозападна Европа, която включва още Нидерландските Антили и Аруба. В България под това име обикновено се разбира европейската част на страната, която граничи на север и запад със Северно море, с Белгия на юг и с Германия на изток. Тя е конституционна монархия.
Нидерландия е една от най-гъсто населените (с повече от 400 жители на кв. км) и с най-ниска надморска височина страни в света и е известна с дигите си, вятърните мелници, дървените обувки, лалетата и осезаемата толерантност в обществото. Либералната й политика често се споменава зад граница. Страната е домакин и на Международния съд.
Амстердам е официална столица (така, както е записано в конституцията), но Хага е административна столица (седалище на правителството), дом на кралицата и местонахождение на повечето посолства.
Забележителна черта на Нидерландия е нейната равнинност. Около половината от територията е на по-малко от 1 метър над морското равнище, а големи части са всъщност под морското равнище. Най-високата част - Валсерберг (Vaalserberg), намираща се в най-южната точка на страната, е висока 321 метра. Много ниски области са предпазени от диги и морски стени. Части от Нидерландия, например почти цялата провинция Флеволанд, са пресушени от морето - тези области се наричат полдери.
Нидерландия е парламентарна демокрация от 1848 г. и конституционна монархия от 1815-а. Монархът днес на практика има само церемониална функция.
Холандия има процъфтяваща и отворена икономика, ролята на държавата, в която е ограничена от 80-те години на XX век. В областта на промишлеността преобладават хранително-вкусова промишленост и химическата промишленост, нефтопреработването и електротехническата и електронната примишленост. Високо механизиран селскостопански сектор, в който работи само 4% от работната сила, осигурява големи излишъци за хранително-вкусовата промишленост и за износ. Нидерландия е трета в света по стойност на изнесените селскостопански продукти след САЩ и Франция. Проблемът за обществените разходи и стагнацията на нарастването на пазара на работна сила е адресиран в Нидерландия много преди нейните европейски партньорки.
Като основополагащ член на монетарният съюз на еврото, Нидерландия заменя своята валута - гулден, на 1 януари 1999 г., заедно с другите, приели общата европейска валута, с истинските евромонети и банкноти на 1 януари 2002 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във