Банкеръ Daily

Новини

Днес Гугъл чества своя рожден ден

На 27 септември през 1997 г. интернет търсачката на Гугъл (Google) обявява, че това е нейният рожден ден. Иначе компанията е основана официално на 27 септемрви 1998 г. от Сергей Брин и Лари Пейдж, докато те са студенти в Станфордския университет и се опитват да измислят ефикасен алгоритъм (машина) за търсене на уеб страници по ключова дума. Първоначално тя е използвана само на сайта на Станфорд. Фирмата им е регистрирана като частна компания на 4 септември 1998-а. Оттогава Google продължава да се разраства непрекъснато чрез разработване на нови продукти, придобиване и партньорство с други компании. Основните си приходи Google получава от главната услуга, която предлага - Google Търсене - генериране на резултатите от намиране на текст в световната мрежа. На 30 декември 2005 г., след проучване сред потребителите на Си Ен Ен (CNN), създаването на Гугъл е обявено за най-значимото откритие на интернет.


Сега главен изпълнителен директор на компанията е Лари Пейдж.


Гугъл (Google Inc.) е американска интернет и софтуерна корпорация, специализирана основно в търсенето в Интернет, но притежаваща подразделения за изчисления в облак (Cloud computing), онлайн потребителски имейли (gmail), карти, сканиране и архивиране в дигитален вид на книги и много други. Нейната мисия, както е формулирана от компанията, е да организира световната информация и да я направи универсално достъпна и полезна за всеки. Google е базирана в град Маунтин Вю, щат Калифорния. Към април 2012 г. компанията има постоянно заети 33 077 служители. Тя разполага с хиляди сървъри по света, които обработват милиони заявки за търсене ежедневно и около 1 петабайт потребителски данни всеки час.


Доминиращата пазарна позиция на услугите, предлагани от Google, води до критика към компанията, свързана с проблеми, включващи неприкосновеност и тайна на личната информация, авторски права и цензура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във