Банкеръ Daily

Новини

ДНЕС Е ПОСЛЕДНИЯТ СРОК ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ

Днес, 7 юли, е последният срок да гласуваме на www.new7wonders.com за природния феномен Белоградчишки скали - българската номинация в световната интернет надпревара Новите седем природни чудеса на света! Още през 2007 г. българският природен феномен е включен в уникалната класация на фондация Тhe New7Wonders. В подкрепа на уникалните скални образувания на 23 януари 2009 г. у нас официално стартира национална кампания.
Белоградчик е разположен на мястото, където се срещат Западният Предбалкан, западният дял на Стара планина, най-южната част на Западната Дунавска равнина и двата планински масива Венеца и Ведерник.
Там на площ от около 90 кв. км се простират и Белоградчишките скали. Феноменалните скални фигури са високи до 200 м. Ивицата, която образуват, е с дължина 30 км. и ширина до 3 км. Скалите оформят три основни групи. На изток е Фалковската група, която включва Момина скала, Пчелен камък, Орлов камък, Боров камък. Централната група се извисява над град Белоградчик. Към нея спадат Мислен камък, Конникът, Мадоната, Дервишът, Метохът, Ученичката, Адам и Ева, Велкова глава, Кукувицата и други. Збеговската група се намира на Запад. В нея влизат Близнаците, скалната феерия Магаза и Борич.
Скалните образувания са послужили и за естествени стени на Белоградчишката крепост от 3-ти век. Изграджането на защитното съоръжение започва още в III век, когато Балканският полуостров е бил в пределите на Римската империя. Издигнати са само две стени - на северозапад и югоизток, като в другите посоки ролята на преграда играят два огромни скални масива, високи по около 100 м. Площта на крепостта е 10 211 кв. метра. Белоградчишките скали са включени в списъка на Стоте национални туристически обекта, а крепостта е обявена за паметник на културата.
261 природни забележителности от 222 държави, селектирани в края на миналата година сред 441 номинации от цял свят, се борят за място в следващия етап на състезанието. До 7 юли продължава гласуването на адрес www.7wonders.com, когато ще бъдат определени 77 финалисти. Тук идва ред на авторитетното жури с председател проф. Федерико Майор, бивш президент на ЮНЕСКО, което трябва да определи до 21 юли кои са най-впечатляващите 21 природни феномена, достигнали до големия финал. По време на последния етап от надпреварата организаторите на състезанието - фондацията The New7Wonders на Бернар Вебер, ще посетят и представят големите 21. Седемте чудеса на природата пък ще станат известни през 2011 г., когато ще приключи и гласуването.
На 16 февруари 2009 г. Белоградчишките скали излязоха на първо място в категорията Пещери, скални образувания и долини, в която се състезава и Гранд каньон. В края на юни нашата номинация в надпреварата за Новите седем природни чудеса на света е трета в класирането.
През юли 2007 г. пак по инициатива на The New7Wonders светът гласува за новите си чудеса. Тогава след оспорвана битка за Новите седем чудеса на света бяха обявени дворецът Тадж Махал в Индия, Колизеумът в Рим, Мачу Пикчу в Перу, статуята на Христос в Рио де Жанейро, град Петра в Южна Йордания, пирамидата на маите в Чичен Ица в Мексико и Великата китайска стена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във