Банкеръ Daily

Новини

Днес е националният празник на Република Корея

На 15 август през 1948 г. се е състояла церемонията по основаване на Република Корея, наричана по-често Южна Корея, е държава в Източна Азия, заемаща южната половина на Корейския полуостров. На север граничи с Корейската народнодемократична република (КНДР), а по море е заобиколена от Китайската народна република на запад и север, Япония на изток и Тайван на юг. Територията й е предимно планинска, а общата й площ е 99 392 кв. километра. Населението на Република Корея е близо 50 млн. души, от които над 10 милиона живеят в столицата Сеул.


Южна Корея се отличава с голяма гъстота на населението - 487 души на кв. км, което е десет пъти повече от средната за света. Повечето жители живеят в градски райони, поради миграцията от селските райони към градовете по време на годините на бурно икономическо развитие. Столицата Сеул е най-големият град в страната и е главен промишлен център. Южна Корея е една от най-хомогенните в етнически аспект държави в света, като над 99% от жителите й са етнически корейци.


Република Корея е образувана през 1948 г. от американската окупационна зона на Корейския полуостров, който до 1945-а е управляван от Японската империя. Политическите различия със Северна Корея, заемаща територията на съветската окупационна зона, довеждат до напрежение на полуострова, което в крайна сметка прераства в пълномащабен конфликт през 1950 година. Корейската война довежда до смъртта на милиони хора и на практика задълбочава различията между двете държави. Тя формално приключва с примирие през 1953 г., но без да е подписан официален мирен договор и до днес. И двете корейски държави биват приети в ООН през 1991 година.


Южна Корея е президентска република. Тя е развита страна с много висок стандарт на живот и четвъртата най-силна икономика в Азия (12-а в световен мащаб). Икономическата мощ на страната се корени в развитието на образованието и високите технологии, и износът на електроника, автомобили, кораби, машини и роботи. Южна Корея е част от СТО, ОИСР и Г-20.

Facebook logo
Бъдете с нас и във