Банкеръ Daily

Новини

Днес Дянков подписва нотификация за акциза на горивата за земеделските производители

До края на деня министърът на финансите Симеон Дянков ще подпише нотификация, за да бъде намален акцизът на горивата за земеделските производители. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на пресконференция по повод връчването на наградата „Агробизнесмен на България” за 2010 година.
Затова са се договорили днес на среща при премиера Бойко Борисов министър Мирослав Найденов и министъра на финансите Симеон Дянков. В срещата са участвали и зърнопроизводители. Министър Найденов съобщи, че в сряда ще бъде обсъден и текстът за промяна на Закона за акцизите. Но от преференцията за цени за горивата ще се възползват само фирмите, които са си платили данъците, подчерта министърът. Той съобщи, че се обмисля това да бъде въведено като задължително изискване и при изплащането на европейските субсидии и държавните помощи.
Министър Найденов съобщи, че приходът от земеделието в Брутния вътрешен продукт (БВП) е скочил застрашително много. „На земеделието се дължи положителното външнотърговско салдо”, каза министърът. Той бе категоричен, че за развитието на земеделието трябва да има освен модерна техника и добри специалисти. През миналата година само 27 аграрни специалисти са завършили университет, посочи министърът и подчерта, че секторът се нуждае от кадри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във