Банкеръ Daily

Новини

ДКЕВР ПРЕДЛАТА ПОВИШЕНИЕ НА ПАРНОТО С 14,01%

Средно с 14,01% да поскъпне топлинната енергия в страната от 1 юли 2008 г., предложи днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на открито заседание с представители на топлофикационните дружества.
Така среднопретеглената цена на топлинната енергия става 69,60 лева на мегаватчас. През миналата година цената е била 61,04 лева за мегаватчас, посочи председателят на комисията проф. Константин Шушулов. Той обясни, че с увеличението на цените на топлинната енергия в някои градове, те ще се доближат до цената на нощната тарифа на електроенергията, което ще предизвика оттегляне на потребители от топлофикациите.
Не можем да допуснем фалит на топлофикациите, защото това ще предизвика срив на енергийната система в страната, обясни още Шушулов. Затова ДКЕВР е предприела подход да наложи таван на цените на топлинната енергия и да увеличи надбавките на топлофикационните дружества и на заводските централи за електроенергията от комбинирано производство.
Нейната цена ще нарасне средно за страната с 45,32% и преференциалната цена на тока от комбинирано производство става 151,86 лева на мегаватчас. Това не са окончателните цени. На 5 юни ще приемем проекти на решения и ще насрочим обществено обсъждане за 10 юни, а на 26 юни ще вземем окончателното решение, каза Шушулов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във