Банкеръ Daily

Новини

Джордж Сорос се жени за трети път

На 12 август милиардерът Джордж Сорос отпразнува 82-я си рожден ден и годежът си с два пъти по-младата от него Тамико Болтън, съобщават световните агенции.


Инвеститорът е предложил брак на 40-годишната Болтън преди няколко седмици. Двамата се познават от пролетта на 2008 година. Сега те официално обявиха годежа си в лятната вила на милиардера в Саутхамптън (щата Ню Йорк) пред малка група приятели и роднини.


Годежният пръстен, с който Сорос е направил предложение на Тамико Болтън, е с инкрустиран диамант на Graf, обковът му е платинен, а халката е направена от розово злато. За Джордж Сорос това ще бъде трети брак и втори за неговата избраница.


Милиардерът е баща на пет деца, които има от предишните си бракове.


През 2011 г. Сорос преобразува своя хедж фонд във фамилна фирма и спря да управлява средства на външни инвеститори.


Джордж Сорос (на английски: George Soros, на унгарски: Soros Gyorgy - Дьорд Шорош) е американски финансист и милиардер от еврейско-унгарски произход.


Става известен с валутни спекулации и дейността си на филантроп. Основава фондация Отворено общество и написва няколко книги. Неговото богатство е оценено на 8.5 млрд долара от списание Форбс, с което той се нарежда на 80-то място по богатство в света и 24-то в САЩ.


Поради съветската окупация на страната Сорос напуска Унгария през 1946, след участие в конгрес на есперантисти. Той имигрира във Великобритания през 1947 и учи икономика в London School of Economics. През 1956 заминава за САЩ, за да спечели достатъчно пари на Уол Стрийт, както сам казва, а после да може да се посвети на писателска и философска дейност.


Сорос става известен в Черната сряда (16 септември 1992 г.), като спекулира срещу лирата стерлинг. Английската банка е принудена да изтегли валутата си от Европейската монетарна система. Сорос е спечелил 1.1 млрд. долара. От там идва и прякора му човекът, който взриви Английската Банка.


По време на азиатската финансова криза, при сходни обстоятелства, Махатхир бин Мохамад, тогавашен първи министър обвинява Сорос в спекулация с малайзийската валутна единица ndash; рингджит. С тази валутна спекулация развитието на Малайзия е забавено с две години. Все пак Джордж Сорос признава, че съвременната банкова и финансова система е вредна за развитието на по-бедните страни.


В България, чрез фондация Отворено общество, той финансира целево редица неправителствени организации като Център за икономическо развитие, Европейски институт, Институт за пазарна икономика, Червената къща, Център за социални практики, Център за либерални стратегии.


Сорос е един от първите крупни инвеститори в българската софтуерна индустрия след падането на комунизма. С политическа подкрепа през 1998 г. той инициира създаването на Рила Солюшънс, една от първите частни софтуерни компании в страната, които работят по аутсорсинг проекти за чужбина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във