Банкеръ Weekly

Новини

Джон Бренън: България ще продължи да има пълната подкрепа на САЩ

bdquo;Събитията от 18 юли на летище bdquo;Сарафовоrdquo; ни подсетиха всъщност колко опасен е светът, в който живеем, и колко важни са стратегическите партньорства, които имаме, каквото е това между България и САЩ. Това заяви съветникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма Джон Бренън след срещата си днес с премиера Бойко Борисов Министерския съвет.


Българските и американските служби работят заедно от момента, в който се случи атентатът. Ние ще продължим да подпомагаме на страната ви в това разследване. България има пълната подкрепа на САЩrdquo;, заяви още Бренън. Той поясни, че визитата му в България е била планирана преди атентата в Бургас. bdquo;Исках да благодаря на премиера Борисов и на службите за разузнаване за отличната работа, която вършатrdquo;, уточни още съветникът на Обама.


Впечатлени сме от професионализма, който демонстрираха българските разузнавателни служби и другите звена, които провеждат разследването много щателно и професионално, за да могат не само да установят кои са виновните, които стоят това, но също така да установят дали няма индикации за атентати към други държави, включително и срещу САЩ. Затова искаме да благодарим на министър-председателя и на българските служители в различните служби добрата работа, която вършатrdquo;, допълни още Бренън.


Той похвали отличното сътрудничество между американските и българските служби, които работят в областта на правоохраняването и борба с тероризма. bdquo;Именно тази взаимопомощ ни позволи така бързо да подкрепим българските си колеги след случилото се в Бургас. Такова е сътрудничеството ни и в областта на борбата с организираната престъпност и борбата с наркотицитеrdquo;, изтъкна съветникът по контратероризъм.


Той подчерта, че САЩ ще подкрепя България и по отношение на реформите в съдебната система и предстоящите важни събития в тази насока.


От своя страна премиерът Борисов заяви, че не е имало по-добра координация и съвместимост между отделните служби, както в момента. bdquo;Има напредък по разследването, нека да проявим търпение и да оставим органите да си свършат работатаrdquo;, заяви министър-председателят. Той беше категоричен, че българското общество ще бъде информирано за резултатите, когато те са окончателни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във