Банкеръ Daily

Новини

Джон Бейнър остава председател на Камарата на представителите

Републиканецът Джон Бейнър е преизбран за председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, съобщават световните агенции.


Въпреки че някои републиканци не гласуваха за него, Бейнър победи лидерката на демократите Нанси Пелоси с 220 на 192 гласа в първия ден от заседанието на новия състав на долната камара на Конгреса, в която републиканците имат мнозинство.


Новият 113-и Конгрес на САЩ, който започна работа вчера, никога не е имал толкова жени в цялата си история. Със 101 места от общо 535 в двете камари на Конгреса, или 19%, жените са със седем повече в сравнение с предишния състав на законодателния орган на САЩ. Броят им нараства с всеки от последните избори, с исторически скок през 1992 г., когато Бил Клинтън бе избран за президент.


Камара на представителите на САЩ (United States House of Representatives, или съкратено The House) е долната камара на Конгреса на САЩ, другата е Сенатът. В Камарата на представителите всеки щат е представен пропорционално на населението си и има право на поне един представител (конгресмен). Общият брой на представителите е определен да бъде 435. Мандатът на всеки представител е две години, но той има право да бъде преизбиран неограничен брой пъти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във