Банкеръ Weekly

Новини

Джими Пейдж стана на 69 години

Джеймс Патрик Пейдж (James Patrick Page), известен повече като Джими Пейдж (Jimmy Page), е британски рок-китарист, роден на 9 януари 1944 година в лондонското предградие Хестън, Мидълсекс. На 14-годишна възраст е първата му публична изява, когато взима учасие в конкурса на телевизионния канал ITV за млади таланти Search for Stars, който е излъчван пряко. След като завършва училище, Пейдж се присъединява към своята първа група Red E Lewis and the Red Caps, а малко след това преминава към The Crusaders, с които изживява първите си турнета и се радва на първия сингъл с негово участие The Road to Love, издаден през 1962 година.


Пейдж е основател и неизменим член на популярната рок група Лед Цепелин, като преди това (периодът 1966-1968 г.) се подвизава в групата предшественик на Цепелин - The Yardbirds. Определян е от мнозина фенове и критици като един от най-добрите и влиятелни китаристи в историята на рок музиката.


Събраният опит на Пейдж в студиото и на концерти в комбинация със самородния му талант са основните причини за големия успех на Цепелин през 70-те години. Като китарист, композитор и продуцент на групата, той е един от основните фактори в развитието на рок музиката в този период. Неговите иновативни прийоми и техники на свирене се превръщат в прототип и образец за всички бъдещи рок групи. Китарните му сола вдъхновяват редица бъдещи големи китаристи, а солото в песента Stairway to Heaven е определено от списанието Guitar World Magazine за най-доброто китарно соло на всички времена.


Пейдж е и първият китарист, заедно с Джеф Бек, който налага и популяризира използването на дисторшън-ефекти към електрическата китара, което се превръща в основен белег на рока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във