Банкеръ Daily

Новини

Джевдет Чакъров съди зам.-министър Манева за клевета

Бившият министър на околната среда Джевдет Чакъров обмисля да заведе дело за клевета срещу заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева. Това съобщи пресцентърът на ДПС.


Острата реакция на ексминистъра бе заради изявления на Манева за неговото участие в скандалната сделка за застрояването на несебърските дюни, които попадат в bdquo;Натура 2000ldquo;.


По думите на зам.-министърката Чакъров е оказал натиск върху РИОСВ-Бургас да вземе решението за изграждането комплекст върху спорните 29 декара край Несебър. Екоминистърът в кабинета Станишев обаче категорично отрича да е въздействал по какъвто и да е начин върху инспекцията.


bdquo;Не допускам, че изявлението на г-жа Манева е официална позиция на Министерство на околната среда и водите и го приемам за нападки към мен на чисто лична основа, които по недопустим начин уронват репутацията миrdquo;, се казва в изявлението на Чакъров. Той допълва, че се е запознал с всички материали по случая в медийното пространство.


bdquo;След всички обвинения за вината на различни лица от предишното управление, особено остро у мен възниква въпросът защо се спестяват факти за решения, издадени съвсем наскоро и даващи bdquo;зелена светлинаrdquo; на проекта за застрояване на коментираните територииrdquo;, посочва още Чакъров. Той уточнява, че има документ от настоящия директор на РИОСВ-Бургас от 17 декември 2012 година, в който се дава становище, че въпреки промяната на собствеността на терена и на инвестиционното намерение вместо 30 еднофамилни къщи да се строят 124 такива, няма основания за нова еко оценка, както и оценка за съвместимост с Натура 2000.


В изявлението Чакъров категорично отрича да е участвал в процедурите, провеждани по реда на екологичното законодателство в скандално нашумелия проект и твърди, че никой тогава не му е представял информация за провеждане на каквито и да било процедури, касаещи коментираните терени.


Изваждането на тези земи от Горския фонд и попадането им в урбанизирания план на Несебър, както и съмнителният начин, по който са били продадени, се оказаха най-горещата тема в държавата през последните дни. Тя ангажира вниманието на целия кабинет, се казва още в позицията на бившия министър на околната среда Джевдет Чакъров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във