Банкеръ Daily

Новини

Джереми ще финансира българските фирми

Отдавана вече не е тайна, че усвояването на парите за бизнеса от еврофондовете изобщо не върви. Колкото и да се опитват да ни убедят в противното, управниците няма как да прикрият недоволството на фирмите от сложните и често пъти недомислени процедури по програма Конкурентоспособност, които отказват и най-големите мераклии. Сериозен проблем за компаниите е и липсата на собствени средства за съфинансиране на проектите, както и трудността такива да бъдат осигурени с кредити. Предвид всичко това не е учудващо, че четири години и половина след старта на оперативната програма до бизнеса реално са стигнали само около 50 млн. лв. от всичките 2.2 млрд. лева по нея.
Хубавото е, че има изгледи нещата да се променят, и то драстично. Можем да осигурим близо 1 млрд. евро за рисково и заемно финансиране при преференциални условия за бизнеса. Това заяви през седмицата заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов. По думите му около 340 млн. евро от тези средства ще дойдат по линия на програма Конкурентоспособност, не повече от 60 млн. евро ще са държавно участие, а останалият ресурс ще бъде набавен от частния сектор.
Макар и да звучи като поредното гръмко обещание на държава, което никога няма да бъде изпълнено, в случая зам.-министър Ангелов не говори съвсем празни приказки. Зад амбициозната идея за осигуряване на заемното финансиране всъщност стои инициативата Съвместни европейски ресурси за микро, малки и средни предприятия, известна като Джереми. Още през лятото на 2010-а именно за нея бяха преведени 199 млн. евро от бюджета на програма Конкурентоспособност, което стана и повод управляващите да се похвалят, че значително са ускорили усвояването на евросредствата. Само че въпросните пари и до днес не са в обръщение. Според Ангелов обаче в близките седмици това ще се промени и бизнесът най-сетне ще може да се възползва от отпуснатите милиони.
Повод за тези оптимистични очаквания е факта, че вече са избрани мениджъри за три фонда по Джереми (First Loss Portfolio Guarantee, Growth equity и Mezzanine), които трябва да осъществяват подпомагането на фирмите. По думите на икономическия министър Трайчо Трайков с подобни инструменти ще може да предоставя кредитиране на значително по-ниски лихви от пазарните, включително за стартиращи и иновативни компании, които трудно намират финансиране. Това е начин и за елиминиране на голяма част от бюрокрацията и скъсяване на сроковете за оценка и реализация на проектите. Очакваме с тези схеми да постигнем поне 90% усвояване на средствата по оперативната програма, обясни той.
По всяка вероятност пръв ще заработи Гаранционният фонд (First Loss Portfolio Guarantee). Той ще бъде с капитал от 74 млн. евро, срещу които посочените от Европейският инвестиционен фонд банки - СИБанк, ПроКредит, Райфайзенбанк, Обединена българска банка и УниКредит Булбанк, трябва да осигурят кредити за малките и средните предприятия на обща стойност 370 млн. евро. Схемата ще гарантира до 25% от загубите в общия кредитен портфейл и до 80% от задълженията (неплатени лихви и главница) по отделните кредити. Лихвите трябва да са по-ниски от предлаганите към момента от банките. Неотдавна зам.-министър Ангелов заяви, че очаква нивата да са около 6%, но истината е, че всяка финансова институция сама ще определя условията за отпускане на кредитите. На практика лихвата ще се формира от основен процент плюс надбавка, която ще зависи от стабилността на съответната компанията, размера на заема и времето за погасяване. Иначе максималният кредит, който ще се отпуска на фирма, е до 1.5 млн. евро и ще трябва да бъде погасен най-много за шест години. Има и изискване заемите за компании от определен сектор да не надвишават 20% от договорения кредитен обем.
Другите два фонда - за малки и средни развиващите се компании (growth equity) и смесения инструмент между дялови инвестиции и заеми (mezzanine) трябва да стартират през есента. Те ще започнат дейността си с капитал от по 60 млн. евро, като половината от тази сума е за сметка на Джереми, а другата половина трябва да бъде осигурена от съответните мениджъри, които ще трябва да постигнат и задължителна 6% кумулативна годишна доходност (т.нар. hurdle rate). В замяна мениджърите ще получават годишно такса управление според пазарните условия или до 3% от средствата на фонда и 25% от печалбата на фонда, след като инвеститорите в него си върнат направените вложения и получат задължителната доходност.
Под шапката на Джереми има и още един фонд - за стартиращи малки компании (venture capital). Той ще разполага с 30 млн. евро, 9 млн. евро от които трябва да бъдат осигурени от избраните мениджъри. Плановете на икономическото министерство са въпросният фонд да заработи да края на годината.
В крайна сметка остава въпроса защо всичко това не беше направено още преди година или две, така че да се подкрепят фирмите именно в най-трудните моменти от икономическата криза. Несъмнено ако управниците си бяха свършили работата навреме сега бизнесът ни щеше да е много по-конкурентен и да се от възстановяването на европейската икономика.
Кой управлява Джереми?
Според споразумението на българското правителство с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) именно той е основното движещо лице по изпълнението на Джереми, както е и в другите страни. Той е едноличен собственик на дружество със специална цел - Джереми България ЕАД, чийто капитал са средствата от инициативата - 389 млн. лв. (199 млн. евро). Разделянето на средствата към бизнеса ще става с решение на инвестиционен борд, който включва трима представителите на министерството на икономиката (зам.-министър Евгени Ангелов, Жулиета Хубенова - съветник по европейски програми и Грета Добрева - директор на дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност) и двама на ЕИФ - Хюбърт Котани и Пьотр Столовски.
Наред с това Европейския инвестиционен фонд подготвя инвестиционната стратегия, условията за кандидатстване и избора на финансови посредници за изпълнението на Джереми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във