Банкеръ Daily

Новини

Дирекция „Национална система 112” отбеляза Европейският ден на телефона за спешни повиквания

Дирекция „Национална система 112” отбеляза Европейският ден на телефона за спешни повиквания, съобщиха от пресцентъра на МВР. Гости на тържеството бяха главният секретар на вътрешното министерство главен комисар Калин Георгиев, зам.-кметът на Столична община Иван Сотиров, консулът на Румъния в България Мариус Дилов, председателят на БЧК Христо Григоров и ръководители на структурни звена от МВР. Ивет Лалова е българският посланик на спешния номер.
От името на министър Цветан Цветанов главният секретар на вътрешното министерство главен комисар Калин Георгиев поздрави служителите на Единния телефон на спешни повиквания 112. Той пожела на диспечерите да не им се налага да приемат обаждания от хора в беда, а в напрегната ситуация да взимат винаги правилните решения. „Вашата отговорност е голяма, защото от решенията ви зависи гражданите да получат навременна и компетентна помощ”, допълни комисар Георгиев.
На днешния празник за посланик на българския телефон за спешни повиквания беше избрана лекоатлетката Ивет Лалова. Най-бързата бяла жена в света поздрави служителите на Дирекция „Национална система 112”. „И вие сте като спринтьорите – от вас зависи бързото пристигане на екипите, които трябва да окажат помощ на пострадали хора”, каза в приветствието си Лалова.
Консулът на Румъния в страната ни Мариус Дилов благодари на диспечерите от спешната система за установените през годината добри практики, при които румънски граждани в беда са получили навременна защита. Той припомни, че в посолството на Румъния има действащ „горещ” номер за румънски граждани, който е свързан с българския спешен номер 112.
Постигнати добри стандарти при обслужването на граждани в беда бяха отбелязани и от д-р Анелия Георгиева, директор на Центъра за спешни медицински повиквания в Кюстендил. Служителите на спешния телефон получиха благодарности и от студентката Евелина Проданова и Пламен Петров - двамата са имали нужда от помощ през годината и са били обслужени адекватно и бързо. Те изказаха възхищението си от работата на диспечерите.
В рамките на Европейския ден на телефона за спешни повиквания и за постигнат висок професионализъм бяха наградени 14 служители на Дирекция „Национална система 112”. За служител на годината беше избрана Антоанета Иванова от варненския център на спешния телефон. На 3-ти декември м.г. тя приема сигнал от жена, която заявява, че ще се самоубие. В 18-минутен разговор Антоанета Иванова успява да я разубеди. Всички наградени получиха грамоти и предметни награди.
Специален музикален поздрав към диспечерите отправиха и децата от Детския хор при Националния учебен комплекс по култура – Горна баня. Малчуганите изпълниха две италиански песни под ръководството на диригент Мая Василева.
Телефон 112 е единственият безплатен номер, който осигурява равен достъп до службите за спешно реагиране и адекватна помощ във всички 27 държави-членки на ЕС. Той е важен резултат от европейското сътрудничество и конкретен израз на това, което Европа осигурява на своите граждани. Услугата 112 гарантира безопасността на 500 милиона граждани, които живеят и пътуват в рамките на ЕС. В България от 30 септември 2008 г. Единният европейски номер за спешни повиквания има 100% национално покритие и е достъпен от всяка точка на страната. През изминалата година обработените сигнали, за които са сигнализирани службите за спешно реагиране, са се увеличили с 69%.
Днес всички държави-членки на ЕС отбелязват Европейския ден на телефона за спешни повиквания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във