Банкеръ Daily

Новини

Димо Гяуров: Съдът подходи буквалистично към казуса с хонорарите на Доган

Съдът е подходил доста буквалистично и е тълкувал загона много формално. Това заяви председателят на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Димо Гяуров пред БТВ по повод вчерашното решение на Върховния административен съд, че няма конфликт на интереси по казуса с консултантските хонорари на Доган.
На въпрос дали това се дължи на обстоятелството, че тогава, когато е получен хонорарът, Законът за конфликта на интереси все още не е влязъл в сила, Гяуров поясни, че подобно тълкуване не е правилно.
Сумите от хонорарите са получени много след влизането на закона в сила. Освен това нормалното тълкуване изисква да се подходи към разбирането, че конфликтът на интереси не е нещо моментно а е процес, нещо, което търпи развитие, каза още депутатът от Синята коалиция.
Според Гяуров по-важното е, че Ахмед Доган няма друго качество, освен на народен представител. По думите му съдът опрадвава Доган, тъй като той, като депутат, не е гласувал в полза на конкретната фирма, следователно няма конфликт на интереси.
Председателят на етичната комисия поясни, че е предложил промени в Закона за конфликт на интереси, тъй като в момента излиза, че този, който не подаде декларация за доходите си, подлежи на санкция, а този, който подаде фалшива декларация, не подлежи на никаква санкция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във