Банкеръ Weekly

Новини

Димитър Георгиев: Общо 684 са жертвите на трафика на хора през 2012-а

Общо 684 са жертвите на трафика на хора през 2012 г., спрямо 541 за 2011 година. Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев по време на конференция на тема rdquo;Трафик на хора ndash; мерки за противодействие в държавната политика и ролята на неправителствения секторrdquo;


През последните 2 години се наблюдава нарастване на броя на жертвите на трудова експлоатация ndash; 71 за 2012, 91 за 2011 спрямо 34 за 2010 година. Общо пострадалите от сексуална експлоатация са 574, от трудова експлоатация - 71. Наблюдава се увеличение на случаи на трафик на бременни жени с цел продажба на бебето, като за 2012 г. са идентифицирани 38 родилки. Общо 61 деца са станали жертва на трафик, като 44 са от 14 до 18 години, а 21 са до 14 години, поясни Георгиев.


Общият 110 души са осъдени осъдените през 2012 г. , като 94 са за сексуална експлоатация. С влязла в сила присъда са 82, 53-ма са с ефективно наложени наказания и 57 са условно осъдени.


Трафикът на хора застрашава без ограничение и независимо от вида експлоатация. Постигаме успехи, подобряваме сътрудничеството, но усилията трябва да продължат в още по-динамичен ритъм, за да намалим жертвите и страданията на засегнатите, заяви Димитър Георгиев.


За България, като страна на произход за жертви на трафик, най-уязвима група остава ромското население. Жертви се набират от цялата страна, но най-вече от областите Сливен, Варна, Бургас, Добрич, Русе, Пловдив, Пазарджик, Монтана, посочи Георгиев. Анализът на данните за изминалата година посочва няколко характеристики - жертви са извеждани в Холандия, Белгия, Германия, Гърция, Испания, Франция и Полша ndash; за сексуална експлоатация; в Гърция, Великобритания и Австрия ndash; за джебчийство; в Гърция, Испания, Италия, Германия, Швеция и Чехия ndash; за трудова експлоатация; в Гърция ndash; за продажба на новородени и ембриони.


Опитът ни през последните години е в две направления - идентификация на жертвите и наказателно преследване на трафикантитеrdquo;, изтъкна Георгиев. Напредъкът е резултат от установеното партньорство със службите на страните на крайна дестинация, като Германия, Холандия, Белгия, Гърция, Великобритания, както и в рамките на Европол, Евроджъст. България активно се включи и в успешната форма за противодействие на международно ниво и участва в най-много - 9 съвместни екипа за разследване, каза още Георгиев.


Съвместните международни операции дадоха сериозни резултати в обезвреждането на организирани мрежи за трафик на хора и идентифицирането на жертвите им, спасени бяха много българи, попаднали в престъпните схеми, заяви зам.- министърът. Той открои две от големите операции. Едната е Монтана ndash; Виена, при която са идентифицирани 31 български жертви и 6-ма български трафиканти и съвместната акция, проведена с Франция, Полша и Германия, при която бе обезвредена мрежа за трафик, работила на територията на четирите страни.


Заместник-министърът представи тенденции и резултати от проучване и работа на разследващите през последните години: основните държави - крайна дестинация за жертви на трафик на хора през 2011 г. остават Холандия, Белгия, Германия, Гърция, Испания, Австрия, Франция, Италия, Кипър, Полша. Наблюдава се увеличение на броя на жертвите на трафик с крайна дестинация страните от Северна и Централна Европа, предимно Швеция (трудова експлоатация), Чехия (трудова и сексуална експлоатация) и Великобритания (джебчийство). Общ е определящият фактор за явленията - ефектът от икономическата и финансова криза в Европа.


Двудневната конференция бе открита от заместник-председателя на фондацията и депутат в Ландтага на Бавария проф. Урсула Менле.

Facebook logo
Бъдете с нас и във