Банкеръ Daily

Новини

Димитровград домакинства на конференция за социалното предприемачество

Домакин на заключителна конференция на тема Тенденции за развитието на социалното предприемачество в България е Димитровград, съобщиха от пресцентъра на общината.
По този начин в зала Гроссето се ознаменува финализирането на проект, който общината реализира от миналата година досега. В продължение на месеци в разкритото по донорската разработка Социално предприятие своята професионална квалификация получиха общо 22-ма мъже и жени от т.нар. уязвими социални групи. Като бенефициенти са подбрани хора с трайни увреждания, самотни родители и лица от малцинствени етнически групи. Благодарение реализирания от администрацията на кмета Стефан Димитров проект, всеки един от тях е получил ценни знания. Половината са овладели тънкостите на шивачеството, а останалите са хванали като занаят умението да ремонтират битова електродомакинска техника.
По време на конференцията директорът на общинската Дирекция Хуманитарни и социални дейности е изказал своето съжаление, че икономическата ситуация в страната ограничава възможностите за реализация на новите кадри. Въпреки това Милена Тодева е изразила увереност, че с общи усилия и с подкрепа на Общината, Социалното предприятие ще продължи да развива дейността си на чисто пазарен принцип.
Конференцията се провежда под патронажа на кмета на общината Стефан Димитров и на председателя на местния парламент Катя Чалъкова. Според нея в Димитровград все повече скорост набира неправителствения сектор. Като положителен пример в тази насока Чалъкова е посочила разгръщането в дейността на небезизвестната местна фондация Подари усмивка, чиито представители са присъствали в залата. На място е бил и директорът на областната дирекция Социално подпомагане Грета Иванова, като и множество общински и държавни експерти.
Презентация на конференцията направи и Велимир Друмев от столичното сдружение Сила, който представи тенденциите и перспективите пред социалното предприемачество.
Денят продължи с дискусии по темата, споделяне на добри практики и посещение в димитровградското Социално предприятие, разкрито по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във