Банкеръ Daily

Новини

Дикме оцени свършеното досега в земеделието

Ще има нов заместник-министър, който пряко ще отговаря за хранително-вкусовата промишленост в Министерството на земеделието и горите, каза министър Мехмед Дикме на пресконференция, посветена на резултатите от двугодишното си управление. Очаквам още през септември преминаването на отрасъла от икономическото министерство да е факт и след консултации с браншовите организации ще определя кой ще е той, допълни министърът. Според него няма да има партийно назначение, а ще се търси човек с познания и авторитет в бранша.
Вече имаме и специализирана организация, която има права да издава сертификати за екологични селскостопански продукти при износ в Европейския съюз. Това е българският филиал на Ес Джи Ес, швейцарската сертифицираща фирма, чиито документи се признават при износ в повечето страни по света. Така български производители, които имат възможност да предложат значително по-скъпите екологично чисти продукти на европейския пазар, ще могат да си гарантират приемането им след съответното сертифициране на място у нас.
Като основни приоритети и успехи за Министерството на земеделието и горите досега Дикме посочи променената система за финансиране на селскостопанските производители, увеличаване на субсидиите и преговорите по глава Земеделие с Европейската комисия. За оставащите две години от мандата на правителството земеделските шефове предвиждат създаването на две национални компании - за земеделската земя и за горите, както и за приключването през май 2004 г. на преговорите с ЕК.
Като слабости и нерешени проблеми в работата си от ведомството смятат липсата на напредък в комасацията на земята, проблемите около поливното земеделие и недобрата координация между министерството и регионалните му структури.

Facebook logo
Бъдете с нас и във