Банкеръ Weekly

Новини

Дянков: Приходите от митниците и НАП растат, откакто сме на власт

Откакто сме на власт всяка година приходите от Агенция bdquo;Митнициrdquo; и НАП растат. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в отговор на въпроси на народните представители от Коалиция за България Пламен Орешарски и Румен Овчаров, свързани с намеренията за намаляване на акцизите.


ldquo;Към средата на тази година, България има балансиран бюджет и малък излишък. Заедно с Швеция сме единствените държави в ЕС с балансиран бюджетrdquo;, изтъкна още Дянков. Той посочи, че кабинетът не подкрепя предложението за промяна в минималните нива на данъчно облагане, тъй като подобно повишаване ще окаже влияние върху цените на горивата, общите нива на инфлация и вероятно негативно отражение върху икономиката на страната.


ldquo;Имаме предложение ако има промяна в този вид акцизи, тя да е свързана с брутния вътрешен продуктrdquo;, добави още финансовият министър. Според него не си заслужава да се пробва и да се говори в тази насока, за да станат по-реални предложенията. Разговорите по темата ще започнат през октомври, подчерта Дянков.


България ще влезе в чакалнята на еврозоната ERM-II, когато социалисти не са я управлявали достатъчно дълго време, за да може да покаже на какво е способна, заяви още финансовият министър. Той изброи банкрутиралите през последните три години държави в ЕС - Гърция, Португалия, Испания, Кипър, Ирландия, Словения.


ldquo;Въпросът е кой ги управляваше по време преди влизането в кризата?rdquo;, попита Дянков и си отговори - ldquo;социалисти, социалисти, социалистиrdquo;.


ldquo;България заедно със Швеция са единствените държави в ЕС с балансиран бюджетrdquo;, подчерта финансовият министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във