Банкеръ Weekly

Новини

Дянков: Основната ни цел през 2013 г. е намаляване на безработицата

Основната цел на правителството през тази година е да работи по мерки за намаляване на безработицата. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред БНТ. Той уточни, че програмите ще бъдат насочени към младите, които завършват образованието си, и към хронично безработните. Парите ще идват както от европейските програми, така и от държавния бюджет.


nbsp;От първи януари в доста сектори увеличихме заплати - на културни работници, минимална работна заплата, в здравните заведения за медицинските сестри, в армията, подчерта Симеон Дянков.


Новото, върху което се фокусираме и правим анализ във финансово и социалното министерство, е намаляване на безработицатаи то в две главни категории - млади хора, които току-що излизат от училище или от университета и трудно си намират работа - да се фокусираме там и с различни програми да подпомогнем частния сектор да взима такива хора, заяви още Дянков. Другата група хора, към които ще бъдат насочени програми, са хронично безработните, т.е. хора, които са били без работа няколко години - около 200 000 души. След февруари, март вече ще може да се мисли за увеличаване доходите и на други групи, добави още министърът на финансите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във