Банкеръ Daily

Новини

Дянков: Данък върху лихвите по депозитите ще има

bdquo;Данък върху лихвите по депозитите ще има. Данъчното законодателство трябва да е справедливо в облагането на труда и на капитала. В България, на каквато и работна заплата да работиш, трудът се облага задължително за всички. В капитала обаче има някои изключения и това всъщност е най-голямото изключениеrdquo;. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков в сутрешния блок на Нова телевизия.


Той даде пример с рентиерите, които си държат парите в банки и за които тези пари bdquo;работят за тях и създават повече париrdquo;. Те не се облагат, обясни министърът и допълни, че резултатът от това е социалната несправедливост.


Данъкът не е върху депозита, а върху лихвите от депозита. Така, ако някой има 1000 лева депозит, ще плаща 30 стотинки месечно данък, което на година е около 4 лева, обясни Дянков.


Той бе категоричен, че облагането на лихвите от депозитите на гражданите няма да разклати банковата система и увери, че хората, които вече са подписали договор за депозит с банка, няма да преподписват контракта. Промяната ще е в сила от първи януари 2013 година и няма да действа със стара дата.


bdquo;По този начин ние вече се включваме в европейската банкова системаrdquo;, заяви Симеон Дянков и допълни, че когато живеел в САЩ, също плащал такъв данък.


Днес всички данъчни и бюджетни закони влизат в парламента и всички ще видят, че са направени такива текстове, че да не може данъкът да се избягва, каза още министърът.


Парите за силовите структури, МВР, НСО и ДАНС не са се вдигали в сравнение с предишния бюджет, каза още Дянков по повод бюджета за 2013 година. bdquo;Министерство на отбраната получава няколко милиона много малко над това, за да вдигнат с 9% техните заплати, но те имат много спестявания. Общо в цялата система на здравеопазването влизат още 192 милиона леваrdquo;, заяви министърът. Той допълни, че не е готов да даде повече пари на здравеопазването, тъй като според него е необходимо там да има повече реформи. bdquo;Ако те покажат по-добро здравеопазване, тогава и ние ще им дадем повече пари. Големите реформи се правят в началото на мандата, но има някои малки стъпки, които могат и да се направят сега. Например малките общински болници в труднодостъпни региони ndash; те не си изпълняват бюджетитеrdquo;, обясни още Дянков.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във